Urbansgade dannede i slutningen af 1800-tallet afgrænsning på middelalderbyen. Vest for Urbansgade var der landbrugsjorder. Jernbanestrækningen i området blev taget i brug i 1879.
I perioden 1930-36 blev middelalderbyen i og omkring Vesterbro nedrevet til fordel for det nuværende Vesterbro. I 1931-32 blev Aalborg Rutebilstation opført på den nuværende Gåsepigeparkeringsplads. Rutebilstationen blev flyttet til Aalborg Station i 1961, og Gåsepigen blev i 1977 indrettet til parkering.
I 1881 flytter Aalborg Amts og Bys Sygehus fra Søndergade til Urbansgade i helt nye moderne bygninger. Økonomiske uoverensstemmelser mellem amt og by gør, at sygehusfællesskabet mellem amt og by bliver opløst. Parterne kan ikke blive enige om, at dele udgifterne til Aalborg Amts og Bys sygehus, og derfor vælger man at bygge hver sit sygehus i stedet. I 1911 er amtsygehuset på Hobrovej klar til brug, og tre år senere i 1914 står Kommunehospitalet i Urbansgade også klar til brug.
I forbindelse med kommunalreformen i 1970 overgik driften af sygehusene fuldt ud til amtet (siden hen regionen).
En kvalitet ved kvarteret er placeringen. Det er et kvarter, der er tæt på det hele – byen, det grønne og det blå. Det er fortællingen om et kvarter med charme og sjæl, flere bruger udtrykket ’skævt’ om kvarteret som modsætning til det ’stive’, der efter deres mening findes andre steder i Aalborg. Stedets fysiske udtryk med en blanding af nyt og gammelt er med til at skabe denne særlige kvalitet.
Der eksisterer enighed om, at den særlige charme og sjæl skaber en hyggelig atmosfære, og at det dermed også er en kvalitet, der kunne dyrkes i det fremtidige område.