Den 29. marts præsenterede 3 tværfagligt sammensatte teams deres visioner og planer for udviklingen af Sygehus Nord-grunden og Gåsepigen for et bedømmelsesudvalg bestående af ejerkredsen i Nordud A/S og fagdommere.
Præsentationen markerede en foreløbig milepæl i udviklingen af området til fremtidens bæredygtige bykvarter midt i Aalborg. Siden vi satte visionskonkurrencen i gang i december 2021, har de tre teams arbejdet intenst og engageret med opgaven, og det ses tydeligt i det høje faglige niveau i de endelige projekter.
Det er med stor tilfredshed vi kan konstatere at alle tre teams ikke alene har besvaret den stillede konkurrenceopgave på et højt niveau, men også har fanget det unikke i opgaven og dens store betydning for Aalborg og aalborgenserne og på forskellig vis arbejdet med at skabe en ny identitet for kvarteret forankret i det særlige ved området. Tilsammen giver de tre forslag dermed også et solidt fundament både for den kommende planproces, som skal gennemføres af Aalborg Kommune, og for udviklingen af enkeltprojekter hos Nordud A/S.
Bedømmelsen har taget afsæt i en helhedsbetragtning på konkurrenceforslagets kvalitet, og herunder (i ikke prioriteret rækkefølge):
Vinderforslaget er udvalgt på baggrund af en samlet bedømmelse af kvaliteten af de tre forslag og besvarelsen af konkurrenceopgaven.
Samlet set konkluderer et enigt bedømmelsesudvalg, at det ud fra en helhedsbetragtning på konkurrenceforslagenes kvalitet er Team SLA’s forslag, der er det mest overbevisende på såvel et helhedsplanniveau som på et bygnings- og byrumsniveau.
Team SLA’s forslag udmærker sig desuden ved at præsentere en overbevisende sammenhæng mellem vision og konkret helhedsplan, samtidig med at forslagets helhedsplan vurderes som den mest robuste og realiserbare.
Ud fra en bæredygtighedsbetragtning udmærker forslaget sig dels gennem et overbevisende naturfokus og en vellykket bearbejdning af bebyggelsen i basen, så tætheden balanceres med et fornuftigt mikroklima, og dels ved at forslaget som det eneste foreslår bevaring og omdannelse af yderligere bebyggelse, end krævet i programmet. Forslaget fremhæves desuden for de overbevisende koblinger, der skabes til den omkringliggende by gennem byporten i Bygning P og underføringen under jernbanen, der sammen med den foreslåede ’Folkepark’ ikke alene er en gestus til hele byen, en invitation til Katedralskolen og en gevinst for bylivet, men også understøttes af en parkeringsstrategi, der friholder parken for underliggende P-dæk. Forslagets greb for transformation af Bygning B, P og F med et koncentreret kommercielt fokus koblet med udnyttelse af underliggende kældre til parkering med adgang fra Saxogade fremstår ligeledes stærkt. Særligt når det foreslås som et åbningstræk, der vil kunne fungere som en effektiv kickstart af udviklingen i området
Med visionskonkurrencen har vi sat visionen i centrum og brugt den som afsæt for at lade de tre tværfaglige teams komme med hver deres kvalificerede bud på en helhedsplan for området, der viser den optimale balance mellem bl.a. tæthed, bæredygtighed, byliv, mikroklima, rekreative og naturmæssige kvaliteter, et stort og blandet boligudbud, stærke forbindelser på tværs af byen og respekt for stedets historie og identitet
Med de tre forslag har vi fået udfoldet et meget velunderbygget grundlag for de beslutninger der skal træffes de kommende år for ikke bare konkurrenceområdets udvikling, men udviklingen af et helt centralt område som fremtidens bæredygtige bydel.
Vi har et særligt fokus på bæredygtighed og et godt bymiljø og vi har brugt DGNB på byområdeniveau som et kvalitetssikringsværktøj for at påvirke projektet tidligt i processen i den mest bæredygtige retning.