Vision for Sygehus Nord og Gåsepige-grunden
Vi vil udvikle Sygehus Nord og Gåsepige-grunden til et bæredygtigt, blandet, levende og helt særligt bykvarter midt i Aalborg. Vi vil skabe et attraktivt bykvarter, hvor aalborgenserne vil bo, arbejde og opholde sig i fritiden. Et kvarter, der udnytter den tætte bys kvaliteter og potentiale for at bo og leve bæredygtigt, og som understøtter Aalborg Kommunes målsætning om at være i front med den grønne omstilling.
Et kvarter, der binder byen sammen på de gåendes og cyklendes præmisser. Et grønt, livligt og mangfoldigt bykvarter med plads til byens liv og fællesskaber. Et kvarter med blandede boformer, der giver nye svar på, hvordan vi skal bo og leve i fremtiden. Et kvarter forankret i områdets identitet og historie, hvor omdannelse og nybyggeri skaber en tilpasset helhed. Og et kvarter, vi udvikler i fællesskab sammen med aalborgenserne, ildsjæle og interessenter.
Vi vil udvikle et bæredygtigt bykvarter på både et økonomisk, socialt og miljømæssigt niveau. Klimavenlige og bæredygtige principper skal tænkes ind i alle dele af udviklingen fra start. Hvert af visionens fire temaer tager afsæt i bæredygtighed som grundlæggende målsætning.
Vi vil udnytte områdets centrale beliggenhed til at skabe nye sammenhænge og trygge, levende og oplevelsesrige forbindelser for gående og cyklende. Det nye bykvarter skal styrke sammenhængen mellem de vestlige bydele, Midtbyen og Fjorden via Kulturbroen. Kvarteret skal indrettes på de gåendes og cyklendes præmisser, og det skal være let og sikkert at færdes. Der skal fortsat sikres offentlig tilgængelig parkering, men indkørselsmulighederne skal genovervejes, den interne biltrafik på grunden bør begrænses og parkering primært ske i konstruktioner eller under terræn. Der skal tages højde for fremtidens mobilitetstrends, så bæredygtigheden kan sikres også på langt sigt.
Vi vil skabe rammerne om nye måder at bo og leve på. Vi vil sikre en stor mangfoldighed og variation i boligudbuddet, så der også er bynære boliger til familier og seniorer. Nye boliger skal give svar på, hvordan aalborgenserne vil bo i fremtiden med nye familiemønstre og behov for hjemmearbejdspladser mm. Ejerformerne bliver forventelig en kombination af leje- og ejerboliger, og vi vil supplere boligområdet med en blanding af kontorer, undervisning, klinikker og butikker.
Vi vil skabe rammerne om et sundt og attraktivt by- og boligliv. Bymiljøet skal understøtte borgernes livskvalitet og skabe grobund for naboskab og fællesskab med nye mødesteder inde og ude. Der skal sikres en blanding af byfunktioner med hovedvægt på boliger og en mangfoldighed i boligtyperne. Der skal være plads til grønt i gade- og byrum og til nye rekreative og inviterende byrum til gavn for hele nærområdet.
Vi vil fastholde og understøtte områdets og Reberbansgadekvarterets skæve identitet og udvikle et nyt bykvarter, der rummer fortællingen om et helt særligt sted i Aalborg – med Reberbansgade som kvarterets centrale livsnerve. Vi vil bevare flere af de eksisterende bygninger, ud fra en kulturhistorisk og bæredygtig tilgang, og videreføre historien om hospitalet, hvor de fleste aalborgensere er født, i det nye bykvarter. Vi vil sikre at omdannelse af nuværende bygninger og byggeri af nye sker med respekt for områdets identitet og særpræg.
Vi vil udvikle området sammen med aalborgenserne, ildsjæle og interessenter. Tidlig inddragelse skal sikre, at der kan træffes beslutninger på det bredest mulige grundlag, og at alle har mulighed for at blive hørt. Vi vil sikre at inddragelse og god kommunikation sker løbende gennem hele udviklingen og gerne ind i områdets anvendelsesfase. Vi vil starte fra dag 1 med midlertidige tiltag i dialog med borgere og foreningsliv, der kan afdække områdets potentialer og prøve teorier af i praksis.